Thursday, April 10, 2014

Licence to cook - Rieska

Rieska










Rieska is a traditional flat bread from Lapland. It is made of wheat, oat, barley or potato (or a mix of these) and it doesn't contain yeast. In our case, we have a wheat and potato rieska and it is delicious. We bought it from a real nice bakery Hongisto in Hietalahden kauppahalli.

As rieska looks like a Mexican tortilla, the inspiration for this recipe comes from there. We have mixed flavours of Mexico and Scandinavia. Inside the roll we put an easy guacamole, smoked salmon, red onions and rucola.

Guacamole:

2 Avocados
1 Lime
2 Tomatoes
1/2 Garlic
Salt & pepper

Cut the tomatoes in dices, and garlic too. Open the avocados and add lime juice before they get coloured. Dice the avocados. Smash all the ingredients with a fork into a smooth paste. Add lime juice, salt and pepper according to taste.


***

Rieska es un pan tradicional de Laponia. Sus ingredientes pueden ser harina de trigo, avena, cebada o patata y no contiene levadura. En nuestro caso tenemos una rieska de harina de trigo y patata, y está riquísima. Las compramos en nuestra panadería favorita Hongisto en Hietalahden kauppahalli.

Recuerdan a las tortillas mejicanas, de ahí viene la inspiración de esta receta. Hemos mezclado sabores de Mejico y Escandinavia. Dentro del rollo tenemos un guacamole muy sencillo y fácil de preparar, salmón ahumado, cebolla roja cortadita en láminas muy finas y rúcula.  

Guacamole:
2 Aguacates
1 Lima
2 Tomates
1/2 Ajo
Sal & Pimienta

Cortar los tomates en cuadraditos. El ajo bien picado. Abrir los aguacates y rápidamente añadirles zumo de lima para evitar su oxidación. Cortar los aguacates en cuadraditos. Mezclar todos los ingredientes con un tenedor hasta formar una pasta. Añadir zumo de lima, sal y pimienta al gusto y listo.


No comments:

Post a Comment